Projekti

Tekstiilikuitua paperisellusta

Aloituspäivä

01.10.2018

Yhteyshenkilö

Niklas von Weymarn

Tämän hankkeen tavoitteena on osoittaa uuden ympäristöystävällisen, tekstiilikuitua (katkokuitua) paperisellusta valmistavan konseptin toimivuus. Raaka-aineena käytetty paperisellu on valmistettu kestävästä pohjoisesta puusta Metsä Groupin toimesta. Konseptimme perustuu tekstiilikuituvalmistuksen liittämiseen osaksi sellunvalmistusta (ts. integraatiota biotuotetehtaaseen).

Hankkeemme keskiössä on uusi puoliteollinen tuotantolaitos (koetehdas), joka sijaitsee Äänekoskella osana Metsä Fibren siellä sijaitsevaa biotuotetehdasta. Koetehdas käynnistettiin  vuoden 2020 aikana ja varsinainen testaus- ja jatkokehitysvaihe käynnistyi vuoden 2020 lopussa. Tämän vaiheen arvioidaan kestävän noin kaksi vuotta. Testaus- ja jatkokehitysvaiheen tulosten perusteella Metsä Group harkitsee investointia varsinaiseen  tekstiilikuitua valmistavaan tehtaaseen. Koetehtaan omistaa Metsä Springin ja japanilaisen Itochun vuonna 2018 perustettu yhteisyritys.

Uusi valmistusmenetelmä on kehitetty hyödyntäen sitä ainutlaatuista osaamispohjaa, joka on kehitetty Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja saksalaisen TITK-tutkimuslaitoksen toimesta. Lopullinen tekninen konsepti on vastaavasti Metsä Groupin sekä eurooppalaisten prosessisuunnittelijoiden, kemianyritysten ja laitetoimittajien käsialaa. Business Finland osallistuu menossa olevan hankkeen rahoitukseen ja se on myös osallistunut tätä edeltävän kehitystyön rahoittamiseen. Osa kehitystyöstä (pilotointi) oli Bio-Based Industries PPP:n (BBI JU) osarahoittamaa.

Tekstiilikuitu Kuuralla on myös oma Internet-sivusto ja se löytyy täältä: https://www.kuura.io/